Økonomisk forsvarlig forvaltning – artikel

10/01/25

Princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning er ofte relevant at have for øje når der skal foretages offentlige anskaffelser. I EU-retten er der henvist til et princip om forsvarlig økonomisk forvaltning i Traktaten (TEUF), og der findes særlige regler om revision i relation til EU’s budgetter og kontrol af EU’s finanser i finansforordningen. I dansk forvaltningsret eksisterer ligeledes et princip om økonomisk forsvarlig forvaltning. Princippet ses også refereret til som saglig økonomisk forvaltning og der findes varierende udformninger af princippet i forskellige lovgivninger, som eksempelvis rigsrevisorloven, der anfører, at det  skal vurderes om der er taget skyldige økonomiske hensyn eller den kommunale styrelseslov, der omtaler, at anliggender skal varetages på en økonomisk hensigtsmæssig måde.

I udbudsretten vil der ofte være et økonomisk hensyn involveret, når vinderen af et udbud skal findes, men dette indebærer ikke i sig selv en pligt til, at ordregiver skal vælge den tilbudsgiver, der stiller med den laveste pris, idet andre hensyn kan indgå i vurderingen. Princippet er formentlig mest anvendeligt, når det skal vurderes, hvad ordregiver ønsker at købe og i relation til selve et projekts udførelse (risiko for budgetoverskridelse mv.), hvorimod betydningen af princippet undervejs i processen formentlig er noget mindre.

Om økonomisk forsvarlig forvaltning, se Carina Risvig Hamer »Økonomisk forsvarlig forvaltning« I Rasmus Grønved Nielsen (red.) »Poul Andersen, forvaltningsretten og retsvidenskaben: 100-året for en disputats« Djøf Forlag, 2024. Artiklen kan læses her: Økonomisk forsvarlig forvaltning.

 

 

Nyheder